Nyelvtanulás külföldi utazás, külföldi tartózkodás során

A fiatal európaiak 50,6%-a legalább két idegen nyelvet tanul – ez derül ki az Eurostat felméréséből. Az alábbiakban tanácsokkal szolgálunk azzal kapcsolatban, hogyan tudod külföldi utazásod, kinntartózkodásod során a leghatékonyabban fejleszteni a beszédkészséged.

  1. Szabadulj meg a gátlásaidtól. A kezdőknek is szükségük van gyakorlásra. Próbálkozz bátran, hiszen a hibáidból sokat tanulhatsz. Azokkal is az idegen nyelvet gyakorold, akik esetleg beszélik az anyanyelvedet, és Veled is ezen próbálnak meg kommunikálni. Ne kínlódj hosszú mondatokkal és bonyolult szerkezetekkel, arra viszont figyelj, hogy világosan fejezd ki magad.
  2. Tedd félre a nyelvkönyveket. Ne tölts túl sok időt szólisták magolásával és nyelvtankönyvek tanulmányozásával. A nyelvet „élőben”, mindennapi élethelyzetekben szerzett tapasztalatok útján lehet a legjobban megtanulni. Kérd meg az embereket, hogy ejtsék ki a számodra ismeretlen szavakat. Így könnyebben elsajátítod a helyes kiejtést, mint ha a fonetikai átírást próbálod meg kisilabizálni.  Segít a szavak memorizálásában, ha pl. a tárgyak nevét felírod öntapadós cédulákra, és azokat felragasztod magukra a tárgyakra.
  3. A nyelv nem minden. Ismerkedj meg testközelből a helyi kultúrával és szokásokkal is. Olvass minél több könyvet, cikket stb. az adott országról, a helyszínen pedig beszélgess el az ott lakókkal. Hallgass zenét, mert a dallammal együtt a szavak is a füledbe másznak majd minden különösebb erőfeszítés nélkül.
  4. Légy érdeklődő. Olvass idegen nyelvű cikkeket és könyveket az érdeklődési körödbe tartozó témákról (pl. videojátékokról, a kedvenc sportodról stb.). Ez az idegen nyelvű társalgásban is segít majd. Nyelvtudásodat sok módon fejlesztheted úgy, hogy eközben kellemesen töltöd az időd: olvass blogokat, hallgass online audioanyagokat, nézz feliratozott videókat eredeti nyelven.
  5. Járj el szórakozni és ismerkedj. Kinntartózkodásod során járj társaságba (bulikba, diáktalálkozókra stb.), és szerezz új barátokat, akikkel gyakorolhatod az idegen nyelvet. Keress partnert, aki szívesen tanulná a Te anyanyelvedet, és akivel – heti néhány órában – kölcsönösen taníthatjátok egymást.

Forrás:https://europa.eu/youth/go-abroad/travelling/learn-language-while-travelling_hu?language=sk